Ujian Eksesais Fizikal Inspektor Polis

Assalamualaikum w.b.t.

Tajuk da best, cmne plk dgn jalan citernye??? nk tau, yooossshhhhhh... jom kita tengok diari aku pada hari tersebut...>____<"


       Mesti ramai yang tertanya2 ble dapat panggilan dr PDRM utk jalani ujian eksesais ni kn??? Ape menda la ujiannya... cmne la ujiannye... ade lari2 ke... ade lompat2 ke... ade guling2 ke... aku sdirik tertanya2 mcm mana la ujian fizikal ni... so, nak dimulakan cerita....

      Lbey kurang jam 10.00a.m, brp haribulan aku x egt +_+...!@#$^&... aku ade dapat panggilan dari balai polis terdekat... masa tu menggigil jugak la nk agkt phone tuh... bukan ape, aku da save no balai polis tdekat nih... sbb tu la aku tau balai polis yang call... cuak gak la nk angkat, mana taw aku de wt ape2 kesalahan ke... nak2 kesalahan trafik ke... biasa la, biasa aku turun pekan x pakai helmet... otai la katakan... rilek2 je lalu depan balai x pakai helmet...heee. Aku gagahkan jugak jari aku ni utk menekan butang answer tuh... perbualannya berbunyi begini:

Polis= "awk dikehendaki datang ke balai polis sekarang jugak!!!" (dalam ati aku, uit... aku de wt salah pe ni smpai kne naik balai???cuak2...heee)

Aku= "utk ape encik???" ( saja btanya, dengan nada gigilnya...hahaha)

Polis= "awak ade mohon inspektor polis kan??? datang sini, amik surat awk sekarang jugak!!!"

Aku= "ade2, tapi encik sya x ley datang sekarang... saya x de kenderaan nk g sana" (kebetulan moto mak aku bwak msuk kebun)

Polis= "kalau mcm tu, jalan kaki!!!" (amboi, saiko gler abg polis nih!!!hihihi)

Aku= "x boley la encik law nk amik pg nih... da la jauh nk g sana... klu tgh hari ckit boley x encik??? (mtk2 boley)

Polis= "ha, yela2... dtg harinie jgk... klu harinie x dtg, cancel tros nk jd polis..." (Alhamdulillah, baik gak abg polis nih... td bukan main gegar lg...heee)

Aku= "baik encik"... (perbualan telefon TAMAT)


       Ha, lebey kurang mcm tu la perbualan telefon kami... so, tgh hari tu jugak aku amik surat kt balai polis tuh... polis yg kt kaunter tuh nmpak baik je... padahal telefon aku td bukan main saiko... polis mmg cmni ek, ske saiko org... *mtk maaf ye abg2 n akk2 polis...hahahaha...(",)

       Ok, dalam surat tu ade tertulis kt mana tempat ujian, dokumen2 yg kne bawak... so, kne stanby awal2 la... tp pda aku, awal ke lmbt ke... aku still jgk ske wt kje last minit... x taw la knp... sjk dr zaman blaja dulu mmg cmnih... agaknya feel last minit tu SYOK smpi x ley nk tinggal kot...hahaha.APTB. Banyak gak la yang dyeowg mtk, tp yg stakat aku egt ialah dokumen asal dan salinan2nya skali... antaranya :

  • Salinan I/C
  • Salinan Sijil Kelahiran
  • Salinan I/C Ibu Bapa
  • Ijazah dan salinan
  • Transkrip beserta salinan
  • Spm dan salinan
  • Sijil penghargaan (law bley dr menengah ke atas la)
  • etc...

pdrm logo

       So, prepare la ape yang patut... Aku kne ujian tu pada tarikh 5/7/2012... kt PSP no2, Johor Bahru... jenuh gak la aku google kt mana la PSP no2 nih??? carik punye carik, last2 tau jgk... PSP ni short form utk Pasukan Simpanan Persekutuan a.k.a FRU yg korg slalu dgr tuh... lpas tuh, bley plk dye x tulis DEWAN, mmg payah ler nk mencariknya...huhuhu. Ptutnya kt surat tu tulis la kt "Dewan PSP no2", tu bru btoi... susah gak la nk mencariknya... tp x de la susah sgt ble da tau kan, yg sbenarnya Dewan PSP no2 tu kt dalam IPK Johor (Jalan Tebrau) tu jugak... so, dun worry la... x kn tsesatnya kt dlm IPK tuh...huhu.


      Ok, hari yang ditunggu2 hampir tbe... cadangnya aku nk g sana merempit je... aku dr PAGOH, Muar kn... so, x de la jauh sgt dr pagoh tu nk ke jb... lebey kurang dlm 2 jam je... aku da pkir nk merempit jeh... nek motor kapcai aku tuh... egt nk gerak sblm hari kejadian, bley lepak2 kt uma sdara dlu... then usha2 jalan... tp, tunggu py tunggu py tunggu... hujan satu hari memanjang, x bhenti2... dr pagi sampai la ke malam... so, tpaksa la batalkn hasrat aku nk merempit... so, kne la nek kte gak... Means, kne kluar modai lg bnyak lor... law nek moto, modai minyak je... but ble nek kete, minyak satu, Tol lg satu... law dlm tgn x de 2, 3 ratus... x yah nk berangan la nk nek kete...huhuhu. lg satu, aku kene gerak awal2 pagi la... sbb dlm surat tulis sblm pkui 7.15 mst da ade kt sana... Masaaaakkkkkkk, x ckup tido ni kang...huhuhu. 




      OK, Hari yang ditunggu2 tbe... Berikut antara timeline yg terjadi pada tanggal 5 Julai 2012...heeee.

3.00 a.m= Bangun dari tidur... dengan mata stimnye, pg bilik mandi... rasa air da mcm mandi air batu... cooooll gler... (dlam ati nk je mandi style P.Ramlee)... tp, mandi gak cm biasa... tp, aku x mandi air sejuk ler... sempat lg jerang air panas... mandi air panas je pg tuh...hihihi. (Idup kne cerdik bro!!! law x ley mandi air sejuk, kte mandi ler air panas...hihihi)

3.30 a.m= Selesai bersiap... bwak ape yg patut... msukkan segala kperluan dlam beg... X lpe juga sehelai boxer yang telah diminta dibawa utk ujian tuh...(utk lelaki sahaja) perempuan x taw la kne bwk ape... kne ty org pmpuan ler,...heee. Sebagai seorang Muslim yang hanya mampu bserah kepadaNya, so... mcam biasa la... Sbelum gerak kluar umah... Solat Taubat, Solat tahajjud dan Solat Hajat dulu.... Mohon la ape yang patut...heee. Korang x kesah klu aku share Doa2 dan hajat yang telah aku mohon pd pagi yg hening tu kan???^_~ Doanya lebey kurang berbunyi begini:

       "Ya Allah ya Tuhanku, Kau berilah aku kekuatan untuk menghadapi ujianMu yang x sberapa pada pagi ini... berikanlah aku kekuatan untuk mengharunginya... Aku tau, hanya kepadamu sajalah aku dapat memohon sebarang hajat dan pertolongan... Ya Allah, sekiranya pekerjaan ini engkau telah tetapkan utk aku, maka permudahkanlah urusanku ya Allah... Mudahkanlah, dan permudahkanlah semudah-mudahnya... Amin Ya Rabbal Alamin"...

Sbenarnya panjang lg doa tuh, but yg penting isinya sja... wlu apa pun yang kte buat, hendaklah kita ikhlaskan kerana Allah s,w,t... dan hnya kepadanyalah kte beserah atas segala urusan...=) Habis je solat pe semua, tros g dapor... tgk2 mak aku dah wtkn aku sarapan... nasi goreng gituh... that's y la aku sayang mak aku selamanya... da kjut bgun pg, pastu wtkn srapan lg... wah, smemangnya taraf ibu tiada bandingnnya di sisi manusia slepas Allah dan Rasulullah s.a.w...=) So, sayangilah ibu2 anda smentara masih besempatan... x lpe jge ayah2 anda... Ibu, Ibu, Ibu, kemudian barulah ayah... see, btapa tingginya taraf seorang ibu kan...>_<

         4.30 a.m.= bermulalah perjalanan untuk mencari kerja... masuk highway PLUS... msa tu pon still hujan... renyai2 je la... x de la lebat sgt... so, pe lagi... msuk highway, 120 mmg dlm tangan la... hahaha. x de la, nasihat aku beragak2 la ble drive... law rasa nk pecut pon, pecut je... tp, kne egt org len gak... jgk pecut smpi x egt dunia... stakat 130-140 tu ok lg la... tp, klu da 170 ke 180... tu da lawan tokey namanya...hahaha...

        6.30 a.m= sampai jugak ke bandaraya Jb... 2, 3 kali pusing gak la nk carik jalan masuk PSP no2 tu kt mane kn??? dlm ati aku, dr pusing2 bek aku cari surau or masjid dlu tok solat subuh... Alhamdulillah, aku tjumpa satu skola... skola vokasional rasanya... kt2 area IPK tu jgk la... dgn slumbenya aku msuk kwsan skola, tnpa kbenaran... nk wt cmne kn, da surau dye tepi jalan je... apa nk jadi, jadi la... janji aku dpt Solat subuh...heee. Usai solat subuh, aku troskan pjalanan mencari destinasi yang dituju... so, lpas da 2, 3 kali pusing x jumpa2 kan... aku nekad nk tanya abg2 polis kt IPK tu kt mana PSP no2 tuh... so, masuk2 je... Alhamdulillah, abg polis tu sdirik ty kt aku... "nk g interview ke??? sni2, jlan je tros"... then aku pon ikut la arahan abg2 polis tuh... (Law aku tau PSP tu kt dlm IPK, x de la la aku pusing2 kt area tu 2,3 kali sblum msuk pintu besar IPK tuh)... Maklumlah, sblm tu x taw kt mana PSP no2 tuh... ni sume gara2 x boh pkataan "Dewan" la nih...hahaha...

         6.50 a.m= Sampai jugak ke destinasi yang dituju... masa tu x ramai orang lg... bru 2, 3 orang je... tepat jam 7, nah kau!! blumba2 kete masuk kt tmpt park dpn dewan tuh...huhuhu.

         7.15 a.m= Semua calon dibenarkan masuk dalam dewan... so, mle la kenal2 kt member2 yg dok sbelah... yang aku egt nama cme sayuki ngan mubarak... yg len kenal2 cmtu jer...heee... Next, kitaorg dapat arahan sterusnya... mle2 isi borang ganti rugi la, then susun2 sslinan sijil ikut turutan... then, baru dye panggil sorg2... masa aku nih, sume nk dok kt blakang2... so, aku rasa nk dok depan la... mna tau dpt cepat ke... Alhamdulillah, x sangka... duduk depan2 ni mmg bnyak hikmahnya ek... x silap aku, aku dpt jadi org ke-3 tok serah sume dokumen2 tuh then siap2 tok diuji...

          OK, ni antara ujian2 yg aku kne la... org len, len plk... stiap org bbeza2 ujian dye... mengikut budi bicara abg2 polis tu la... sblm ujian, kne timbang berat n tinggi n ukuran dada... alhamdulillah, aku lepas sume tuh... maklumlah, tlebih sihat...heeee. lpas da ukur timbang pe sume, kne tgg turn tok dpanggil lak...
          Alhamdulillah la, lagi skali... aku dpt abg polis yg paling sempoi... x banyak la ujian yang aku kne buat... mle2 dye cek fizikal ape sume, sume lepas... then dye soh kawad... da lepas kawad pelbagai, kne wt bumping n seat up... masa nga kawad tu ade la dye x puas ati ckit... korg byangkn aku kne kawad pakai suar pendek (mmg sume kne pkai suar pendek, pastu x pki baju), then berkasut kulit hitam yg aku pakai tuh... gara2 kaki2 kiri aku x tegak... mcam tkeluar masa bkawad... nk wt cmne kn, aku kn atlet boling... so, kaki kiri x brp nk kuat la... bahana men boling banyak sgt, kaki kiri yg wt stand ni wt hal plk... tp, x pe la... lepas jgk... lps buat sume tuh, dye soh tgg jap... seingat aku la, aku dpt yg pling senang kot... orang len sume kne lompat berbagai, smpi bpeluh2... aku sorg je x bpeluh... aku pon x taw nape... mybe aku dpt abg polis yg sempoi kot...hahaha. n mybe dye tgk kawad aku agak cergas ckit... maklumler, bekas komander Kesatria td... kawad pon mesti la ade umphhhhh...heee. padahal msa dye x tgk, hancus aku buat... nsib bek dye x prasan...hahaha...
           Lpas abs je ujian, aku kne tgg... yg len aku tgk sblm2 aku tros balik... aku pon heran gak... dlam ati aku, mst aku lepas nih... Nah, btoi tekaan aku... Nk taw, aku ler org yg ptama lepas ujian tuh... x sangka plk aku... dgn bangganya aku bjalan dpn candidate2 lain yg msih mnuggu giliran... ceh, padahal nasib bek je aku dok dpn td... law x aku pon tgh mnuggu jgk ler...huhuhu... Tu la, len kali org2 laki kne dok depan... bnyak faedahnya... dah kawin nnt, kne dok dpn gak... jd IMAM tok family k...huhuhu...
           9.30a.m= selesai itu ni, then pas tu dye bg rehat tok minum2... so, kami yg lepas2 ni kne kumpul blik tok dgr arahan selanjutnya... lpas minum2, kami kumpul msuk dewan blik... x smpai 5 minit, nama aku naik dulu... maklumler, org ptama lepas...heee. mle2 dye da panggil nama aku, tp aku x dgr... pas dye pggl 2,3 kali bru aku dgr... kne sound gak lah tyme tuh... nk wt cmne, org tgh syok2 bual2 ngan mmbr bru knal n cter ape yg ptut kt budak2 yg blom kne ujian tuh... saiko skit... hahahah. x de la, bual2 kosong je...
           10.00 a.m= semua urusan selesai... kami diminta tok bsedia tok panggilan temuduga plk... n abg2 polis tuh pesan jgn bharap sgt la tok dpggil, sbb ramai kn... aku pg haritue pon da hari ke-3... hari khamis kn... so, da ramai la yg lpas... mau dkt 100 org jgk la yg da lpas dlm msa 2,3 hari tuh... so, abg2 polis tuh ckp law dpt terview pon mybe pas raya... so, tunggu je la... law ade rezki, ade la... be positive K.... InsyaAllah dipermudahkan...=)


SO, begini la pengalaman aku yang x seberapa nih utk edisi "
Ujian Eksesais Fizikal Inspektor Polis" nih... aku menulis ni pon bkn ape... tok pnduan bsama gak... mle2 aku pon search kt blog2 tok tau klu psal ujian nih... mcm2 la pngalaman yg aku bca... lawak pon ade, seram pon ade...huhuhu. Neway, law de sape2 pasni yg dpt ujian ni... aku ucap gudluck tok korg... law da rezki, x kemana py lah... then, utk pngetahuan korg jugak... msa ujian tu xde la moment2 yg korg boley aggp "trauma" tok pg ujian tu lg...hihihi. dun worry la, ALL IS WELL...hahaha. ttiba teringat ayat dlm cter 3 idiots nih...hahaha.

      Ape2 pon, ni je la yg dapat aku kogsikan bsama tok korg kali nih... nanti law aku de experience yang best2 lg, InsyaAllah aku akn kongsikan sama2 kt dalam blog nih...=) sbelum gua log  out, gua nk share satu ayat nih...ok...;)


"Hati perempuan di mulut, mulut lelaki di hati"...>____<"


Adiosss... Assalamualaikum...:)





     














Comments

  1. sya bru jaa dpt pngiln untk Ujian Eksesais Fizikal inspector...sya nk Tanya ckit ujian fzikl laki n pompuan sma ka? msa ujian fzikl tu ada x temuduga berckp....harp dpt mmbntu sya

    ReplyDelete
  2. Ha... na tnya jgk.. 2.4 km xdeke????

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hood kereta saga flx sv anda bergegar, ini cara penyelesaiannya

Terbaru...^_~